Γαύρος στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και δεντρολίβανο

Υλικά – μέθοδος εκτέλεσης:

(4 μερίδες)

 

  • 1 ½ κιλό γαύρος
  • 2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους, χωρίς τα σπόρια (αν είναι λεπτή η φλούδα τις αφήνουμε έτσι αλλιώς τις ξεφλουδίζουμε)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ φρέσκο και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή 1 κ.σ ξερό και θρυμματισμένο (ή 1 ½ κ.γ ρίγανη ξερή, τριμμένη)
  • 2 κ.σ μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 20 ml ξύδι από κρασί
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία:

 

  1. Πρώτα καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και με τον αντίχειρά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι  προς την ουρά, τραβώντας με τον τρόπο αυτό τα εντόσθια. Έπειτα, ξεπλένουμε τον γαύρο και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 15- 20 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C .
  3. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη και ρίχνουμε μέσα τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, το δεντρολίβανο ή την ρίγανη , τη μουστάρδα , το ξύδι , αλάτι , πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί, το απλώνουμε καλά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του γάυρου.
  4. Το απλώνουμε όσο πιο πολύ καλά μπορούμε και το ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Κατά προτίμηση συνοδεύεται με μια πράσινη σαλάτα και ιδανικά, με τηγανιτές πατάτες.
  5. Καλή συντροφιά με το συγκεκριμένο πιάτο προσφέρει ένα ροζέ από Ξινόμαυρο ή και ένα ερυθρό Ξινόμαυρο που έχουμε φροντίσει να φτάσει τους 16° C.

Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που είναι έτοιμο στο πιάτο σας σε 40 λεπτά!

 

 

 

Bibliography

www.gastronomos.gr . (2017, 7 28). γαστρονόμος . Retrieved from www.gastronomos.gr : https://www.gastronomos.gr/syntagh/gayros-sto-foyrno-me-saltsa-ntomatas-kai-dentrolivano/52126/

placeholder image

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *