Γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρι

Το κλασικό μαμαδίστικο φαγητό

 

Υλικά που θα χρειαστούμε :

 

  • 5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
  • 5 πιπεριές
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 φλ. κουκουνάρι
  • 1/3 φλ. σταφίδα μαύρη, αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 ώριμες μεγάλες τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ φρυγανιά

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

 

  • Αφαιρούμε πρώτα μια φέτα (καπάκι) από το πάνω μέρος της ντομάτας και αδειάζουμε την ψίχα της σε μπολ. Κόβουμε μια φέτα από το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Αφαιρούμε μια φέτα από την μελιτζάνα και αδειάζουμε την σάρκα της. Αφαιρούμε μια φέτα από το κολοκύθι και αδειάζουμε την σάρκα του.
  • Στην συνέχεια, ψιλοκόβουμε την σάρκα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού. Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα της ντομάτας.
  • Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ½ φλ. ελαιόλαδο. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεφτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κολοκύθι και μελιτζάνα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους.
  • Ύστερα προσθέτουμε το ρύζι, τις πολτοποιημένες ντομάτες και βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5-6 λεπτά. Απαιτείται νερουλή γέμιση. Τέλος,  προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
  • Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές , τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες κατά τα 3/ 4, φροντίζοντας να έχουν και ζουμάκι μέσα τους. Τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και αραδιάζουμε σε ταψί τα γεμιστά το ένα κοντά στο άλλο.
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε τις 3 τριμμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με την σάλτσα τα γεμιστά. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την φρυγανιά και πασπαλίζουμε τα καπάκια από τα γεμιστά. Σκεπάζουμε το χαρτί με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180° C. για 1 ώρα και 15΄ και έτοιμα! Ο καλύτερος τρόπος απόλαυσης είναι να τα σερβίρετε πάντα με φέτα ή ξινομυζήθρα.

 

 

Bibliography

www.argiro.gr. (n.d.). Γεμιστά της μαμάς. Retrieved from www.argiro.gr: https://www.argiro.gr/recipe/gemista-tis-mamas/

 

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *