Τα οφέλη του ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό

Το ελαιόλαδο είναι η λιπαρή ουσία που λαμβάνεται από τον καρπό του ελαιόδεντρου (ελιά). Το συναντάμε στην περιοχή της Μεσογείου γι’ αυτό και αποτελεί κύριο συστατικό και αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι σε σχέση με τους βορειοευρωπαίους και τους βορειοαμερικανούς, οι λαοί τις μεσογείου είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, με το προσδόκιμο ζωής τους να είναι αρκετά υψηλό.

Το γεγονός το ότι το ελαιόλαδο εμποδίζει τις  καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις το καθιστά ως πηγή ενίσχυσης της υγείας του κάθε οργανισμού. Τα πλούσια συστατικά που περιέχει είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς χαρίζουν μακροζωία και ευεξία και δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε δύο με τρείς κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα.

Πιο αναλυτικά, το ελαιόλαδο θεωρείται όπλο κατά των χρόνιων και σοβαρών ασθενειών διότι:

  • Συμβάλλει στην πρόληψη και αποφυγή εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
  • Περιορίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης λόγω του ότι διαθέτει πλούσια μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
  • Σταθεροποιεί τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
  • Αποτελεί ασπίδα προστασίας από την νόσο του Αλτσχάιμερ.
  • Η δράση της βιταμίνης Ε, των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει ενεργούν προληπτικά και καταλυτικά στην εμφάνιση καρκίνου, οστεοπόρωσης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και θετική επίδραση στην τόνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος , ενώ συγχρόνως διευκολύνεται η πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών.

Bibliography

www.e-cardio.gr. (n.d.). Ποια είναι τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία;. Retrieved from www.e-cardio.gr – Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων: http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=754

www.itrofi.gr. (2016, 11 21). Οι ευεργετικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου. Retrieved from www.itrofi.gr: https://www.itrofi.gr/fytika/ladi/article/640/oi-eyergetikes-idiotites-toy-parthenoy-elaioladoy

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.