Παραγωγή ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο αποτελεί για την Ελλάδα όχι απλά πηγή εισοδήματος αλλά και μια πολιτιστική αξία αιώνων που συνδέεται άμεσα με την ιστορία, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Σε όλη την Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις , η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Με κύριο στόχο την προσπάθεια επιθυμητής -τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά- παραγωγής λαδιού, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τους παρακάτω κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής :

  • Πρώτον, το λάδι εξαρτάται από την καλλιέργεια της ελιάς. Η λίπανση, το πότισμα, η προστασία και το κλάδεμα είναι μερικές από τις καλλιεργητικές φροντίδες όπου αν τις ακολουθήσουμε τους μήνες Νοέμβρη – Δεκέμβρη και μάλιστα με τον σωστό τρόπο μας οδηγούν σε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.
  • Δεύτερον, σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς των καρπών της ελιάς στο ελαιουργείο, μόλις γίνει η συγκομιδή, τοποθετούμε τους καρπούς σε διάτρητα τελάρα ή πλεκτούς σάκους για να μην είναι στοιβαγμένοι, ώστε να αποφεύγεται με τον τρόπο αυτό η συμπίεση τους και να επιτυγχάνεται ο αερισμός τους. Η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται εντός 3 ημερών το μέγιστο. Κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού θα πρέπει να βρίσκονται σε δροσερό και σκιερό σημείο και να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Σε περίπτωση που αυξηθεί η θερμοκρασία στους σάκους ή τα τελάρα, θα υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες.
  • Τρίτον, θα πρέπει να τηρούνται με προσοχή οι κανόνες υγιεινής. Τα μηχανήματα, τα εργαλεία και γενικότερα όλοι οι χώροι του ελαιουργείου πρέπει να υπόκεινται σε καθημερινό καθαρισμό. Ακόμα, η θερμοκρασία της ελαιοζύμης δεν πρέπει να ξεπερνά τους 20-25 βαθμούς. Η μάλαξη της ελαιοζύμης από τα πτερύγια του μαλακτήρα πρέπει να γίνεται με αργό τρόπο, ενώ ο χρόνος διενέργειας της μάλαξης αυτής πρέπει να κυμαίνεται από 30 έως 60΄. Η θερμοκρασία του νερού για τον διαχωρισμό του ελαιόλαδου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 βαθμούς.
  • Επίσης, πρέπει πάντα το ελαιόλαδο να φυλάσσεται σε δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα και σε χώρο κατά προτίμηση πιο σκοτεινό και καθαρό, όπως μια αποθήκη, με ιδανική θερμοκρασία γύρω στους 10 – 15 βαθμούς.

 

 

Bibliography

CNN GREECE. (n.d.). Ελαιόλαδο: Το εθνικό μας προϊόν. Retrieved from CNN GREECE: https://www.cnn.gr/oikonomia/insights/story/66491/elaiolado-to-ethniko-mas-proion

Λιναρδάκη, Γ.;. (20118, 2 14). Τα κρίσιμα στάδια για μια μεγάλη παραγωγή λαδιού ποιότητας. Retrieved from neakriti.gr: https://www.neakriti.gr/article/apopseis/1474991/ta-krisima-stadia-gia-mia-megali-paragwgi-ladioy-poiotitas/

 

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.