Ο κύκλος ζωής της ελιάς

Ένα από τα πιο ανθεκτικά και μακροβιότερα δέντρα είναι η ελιά. Έχει αποδείξει την αντοχή της απέναντι στους δυνατούς ανέμους, καθώς δύσκολα ξεριζώνεται, φύεται σε σκληρό και μαλακό χώμα και χρειάζεται μικρή ποσότητα νερού. Μέχρι τα 7 της χρόνια η ελιά δεν είναι καρποφόρα, ωστόσο η περίοδος αυτή είναι σημαντική διότι από αυτήν εξαρτάται η μελλοντική ανάπτυξη και παραγωγή καρπών της ελιάς , μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κέντρισμα. Η περίοδος όπου το δέντρο είναι μεταξύ 7 και 15 ετών είναι η στιγμή που ξεκινάει να παράγει καρπούς, όμως σε πλήρη ωρίμανση φτάνει στην ηλικία των 30 έως 70 χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως με τις σωστές συνθήκες και την κατάλληλη φροντίδα, η ελιά δύναται να φτάσει και τα 1000 χρόνια ζωής. Για παράδειγμα, στην Κρήτη συναντάμε το αρχαιότερο δέντρο παγκοσμίως, το οποίο χρονολογείται στα 5.000 έτη.

Με τις ρίζες του να βρίσκονται βαθιά μέσα στο χώμα και με τον καρπό του να ποικίλει σε σχήματα, κατά την ωρίμανση του, ο καρπός της ελιάς παχαίνει, γίνεται ψηλότερος και διακλαδίζεται απλωτά, ενώ καθόλου σπάνια μπορεί να φτάσει σε ύψος 25-30 μ. Τα φύλλα της ελιάς από την άλλη είναι μικρά, σε σχήμα λόγχης με μικρό μίσχο. Έχουν λεπτό χνούδι και παχιά επιδερμίδα με σκοπό την κατακράτηση του νερού.

Η ελιά ανθίζει τους μήνες μεταξύ Απριλίου και Μάϊου. Η επικονίαση γίνεται με τον άνεμο. Ακόμη, σημαντικό είναι να τονίσουμε πως ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της πλήρους ωρίμανσης των καρπών του ελαιόδεντρου, ενώ η συγκομιδή τους ξεκινά τον Νοέμβρη και σε πολλές περιοχές διαρκεί έως τον Μάρτιο.

Bibliography

www.elialadi.blogspot.com. (2016, 6 20). ελιά & λάδι : οικογενειακοί ελαιώνες. Παραδοσιακό και βιολογικό ελαιόδεντρο. Family olive groves. Traditional and organic olive oil– Ο κύκλος ζωής της ελιάς. Retrieved from www.elialadi.blogspot.com: http://elialadi.blogspot.com/2013/06/o-kyklos-zohs-ths-elias.html

 

 

 

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.